Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
7.7.2004 15:20:50 / Agrolink
Oron höjer oljepriset

Börsmäklare med skrämselhicka tvingar oljepriset i skyarna. I verkliga livet råder det ingen brist på olja än så länge, skriver Hufvudstadsbladet.

 
Efter terrordåden i Irak under veckoslutet kostade råoljan så mycket som den inte gjort på flera veckor. Sabotaget störde landets oljeexport och skapade oro på börsen, som de facto avgör råoljans pris.
Marknaden följer sin egen logik, för Irak står i dag för en bråkdel av världens oljeproduktion. I vanliga fall uppgår dess export till cirka 3 miljoner fat per dag.
- Det går ingen nöd på råolja, men allt rubriknonsens har en psykologisk effekt på de människor som handlar med oljefuturer, säger North European Oil Trades vd Mika Anttonen.
- De som förvaltar de stora placeringsfonderna förstår inte ett dyft av den fysiska oljemarknaden, men de följer med nyhetsflödet och prisindexen. Sedan när någonting händer rusar de till börsen och vill ha olja för en miljard dollar. Såklart att priset stiger.
Placerarna handlar inte med riktig olja, utan futurer som realiseras senare. Om de har anledning att tro att det finns för lite olja på marknaden om ett par månader köper de futurer för att senare kunna sälja dem till högstbjudande.
Oklarheterna kring det ryska oljebolaget Yukos förorsakar mer bekymmer. Placerare anar att en inte alls utesluten konkurs äventyrar oljejättens export, närmare 2 miljoner fat per dag.
- Den ryska oljan rör sig lika säkert som toaletten på tåget fungerar. Den som tror något annat känner inte ryssarna, det finns så många mellanhänder som är beroende av oljan för sitt levebröd, säger Anttonen.
Råoljans marknadspris var rekordhögt under försommaren, men i juni dalade priset sakta. Det formella maktskiftet i Irak och oljekartellen Opecs beslut att höja sin produktionskvot lugnade marknaden. Efter att Norges regering avbröt strejken på oljeriggarna i Nordsjön kostade Brentoljan mindre än 33 dollar per fat.
Nu verkar trenden ha vänt. På några dagar steg priset på en månads futurer i Brentolja till ungefär 36 dollar per fat.
- Oljans pris är känsligt för dåliga nyheter, för många av de oljeproducerande länderna producerar redan så mycket de hinner. Ingen kan höja sin produktion på kort sikt väldigt mycket, vilket betyder att det syns i priserna genast om en oljeproducent faller bort, säger vd på olje- och gasbranschens centralförbund Jarmo Nupponen.
På sikt finns det inget som tyder på att det skulle uppstå nöd på olja under de närmaste åren. Det är närmast en fråga om teknisk kapacitet, för det finns outnyttjade oljereserver bland annat kring Kaspiska havet.
Men efterfrågan växer hela tiden - i år förbrukar världen över två miljoner fat mer olja per dag än i fjol. Internationella energibyrån IEA skruvar upp sina prognoser över konsumtionen så gott som varje månad.
- Jag tror inte råoljan blir så värst mycket billigare. Världsekonomin går framåt och efterfrågan växer hela tiden, särskilt i Asien, säger direktör Timo Jokinen på Fortum Oil.
Industrin som använder olja och transportfirmorna bekymrar sig över den dyra råoljan, som drar med sig uppåt priserna på bensin, diesel och naturgas. Konsumenterna märker det främst när de tankar bilen.
- Om oljan kostade 20-25 dollar fatet som för en tid sedan, skulle bensinlitern säkert vara omkring tjugo cent billigare, säger Jarmo Nupponen.
Finländarna skulle betala ännu mer för bensinen om det inte vore för att euron på sistone blivit starkare på dollarns bekostnad. Priserna på världsmarknaden bestäms i dollar.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab