Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.7.2004 14:51:01 / Agrolink
Efterlyses: Billigare grön bensin

Små motorer kan köras på ren alkylatbensin, men få konsumenter känner till möjligheten. Miljöföreningar kräver lägre skatt för att sänka tröskeln att använda akrylatbensinen.

Alkylatbensin ger betydligt mindre giftiga utsläpp än vanlig tvåtaktsbensin. Dessutom är den bättre för motorn. Trots det är den svår att få tag på, betydligt dyrare än vanlig bensin, och få konsumenter känner till den. VASA


Sänk skatten på alkylatbensin! Så lyder uppmaningen till regeringen i en namninsamling som Östersjöforum startat. En sänkning skulle rimma med rege-ringens mål att förändra skatte-
politiken i riktning mot en hållbar
utveckling, enligt organisationerna bakom uppropet.


–Det kunde ge alkylatbensinen en puff ut på marknaden. Så gjorde man när den blyfria bensinen kom, och resultatet var bra som vi ser i dag, säger Axel Malm, projektledare för Östersjöforum.
Båtmotorer, gräsklippare,
motorsågar, skotrar och mopeder kunde göras avsevärt vänligare mot miljön genom att hälla alkylatbensin i tanken. Tvåtaktsmotorer är upphov till betydande utsläpp. Det handlar främst om cancerframkallande kolväte och kväveoxid som övergöder havet.
Alkylatbensin alstrar upp till 90 procent mindre kolväte och 30 procent mindre kväveoxid. Dessutom blir förbränningen mer
effektiv en gammal aktersnurra som körs på vanligt bränsle kan släppa ut upp till en tredjedel av bränslet oförbränt.
–Första målet är att få ut
alkylatbensinen till båtmackar. Effekten skulle bli stor eftersom båtsäsongen är så koncentrerad och intensiv, säger Axel Malm.
Enligt Malm skulle en skattesänkning sänka konsumenternas tröskel till att använda bensinen, vilket skulle öka efterfrågan. Det kunde i sin tur leda till att miljö-
bensinen blir mer lockande för bensinförsäljarna. I dag finns bara tre mackar i Finland som säljer alkylatbensin på pump. Engångsdunk är det enda övriga sättet att köpa den, och då till närmare tredubbla priset jämfört med vanligt tvåtaktsbränsle.
–Målsättningen är att det ska säljas via pump, eftersom engångsdunkar inte är bra ur miljöhänseende, säger Axel Malm.


I Sverige sänktes skatten på alkylatbensin förra året, vilket har lett till en viss ökad användning. Priset ligger obetydligt över
vanlig 95-oktanig bensin.


I sommar säljs bensinen vid en tredjedel av Sveriges båt-
stationer, om än främst i trakten av Stockholm, enligt en undersökning av Sveriges radios eko-
redaktion.
–När konsumenterna väl förstår hur bra det här är, så kommer man att efterfråga det i sån grad att återförsäljare kommer att marknadsföra det hos bensinstationerna, säger Svenska
Petroliuminstitutets vd Tommy Nordin till Ekot.
Alkylatbensin är den renaste formen av bensin, och är en
biprodukt vid oljeraffinering. I dag används den främst av professionella yrkesgrupper, bland annat inom skogsbruket. I Finland övergick bland annat Tammerfors stad till att använda bränslet i de kommunala trädgårdsmaskinerna redan 1997.
Inom handeln med båtmotorer används den också, eftersom den ger bättre hållbarhet, bättre motorstart och mindre belägg i motorn.
Den enda hittills saluförda
alkylatbensinen i Finland är Nestes Futura Green. Fortum till-verkar den för både den svenska och den finländska marknaden. Men för närvarande finns den inte att köpas på någon av Nestes stationer i Vasa/Korsholm, visade Vbl:s rundringning på mån-dagen.
Östersjöforum är ett samarbete mellan Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), Marthaförbundet, Håll skär-
gården ren, riksorganisationen Natur och miljö, samt världs-
naturfonden WWF. Namn-
uppropet har hittills undertecknats av drygt 200 personer vid forumets sommarturnè eller via Östersjöforums hemsida. Listan ska lämnas till regeringen under hösten, skriver Vasabladet.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab