Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.7.2004 14:49:04 / Agrolink
Fortsatta undersökningar av scrapie hos får gav negativa resultat

De övriga fåren på gården där ett scrapiefall konstaterades i slutet av juni och får på kontaktgårdarna har inte scrapie. Hittills har 39 får undersökts och smitta har påvisats enbart hos det första fåret.
Alla får på gården i norra Finland har avlivats. Huvudena från de slaktade fåren skickades till Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel (EELA) för undersökning av eventuell scrapiesmitta. Alla provresultat var negativa.

Gården där smittan konstaterades hade levererat får till två andra gårdar. Fåren på dessa två kontaktgårdar har slaktats och undersökts. Också dessa provresultat var negativa. Djurkropparna har skickats till anläggningen för förstöring av djuravfall i Honkajoki.

Smittan konstaterades hos en 8-årig finsk tacka som dog dagen efter insjuknandet. Den epidemiologiska undersökningen har tills vidare inte kunnat klarlägga sjukdomens ursprung.

Scrapie är en långsamt framskridande spongiform encefalopati som förekommer hos får och getter. Sjukdomen har en lång inkubationstid, från två till fem år. Den tillhör samma grupp av sjukdomar som BSE hos nötkreatur, men det är inte fråga om samma sjukdom. Scrapie har inte konstaterats smitta till människor.

Den nu upptäckta smittan är av typ Nor-98, som tidigare har konstaterats också i Norge och Sverige. Denna typ av scrapie har vanligen förekommit enbart som enstaka fall, och dess ursprung har inte kunnat utredas, skriver Jors- och skogsbruksministeriet.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab