Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.7.2004 / LF
Blomqvist: Handeln med sockerkvoter största hotet
Föreslagsvis kan sockerkvoterna efter sockerreformen börja säljas mellan olika EU-länder. Detta oroar Thomas Blomqvist, ordförande i SLC:s sockerbetsutskott och medlem i MTK:s sockerbetsutskott.
- Om så är fallet tar det inte länge innan sockerbetsindustrin i Finland flyttar bort från landet.
Och det är inte enbart sockerbetsodlingen som är hotad av kvothandeln, anser Blomqvist. Motsvarande förslag som nu finns inom sockersektorn om överföring av produktionskvoter från land till land kan i framtiden i värsta fall komma att gälla även andra produktionsgrenar.
- Det här är ett tydligt avsteg från de principer som tidigare funnits om att man skall kunna idka jordbruk i alla delar av EU.
Också prissänkningen på 30 procent är problematisk. Med en så stor prissänkning är risken stor att motivationen till att odla sockerbetor helt försvinner. Thomas Blomqvist konstaterar även att den kompensation på 60 procent som utlovas för de sänkta betpriserna inte är för låg.
Finland är inte självförsörjande på socker utan producerar ungefär 70 procent av det socker som konsumeras i landet. Inget socker exporteras. Av den anledningen frågar sig Blomqvist om det överhuvudtaget kan finnas någon rättvisa i att de som inte bidrar till överproduktionen av socker i EU skall lida mest av reformen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab