Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.7.2004 / LF
Spannmålsexporten fortsätter utan bidrag
EU-exporten av vete och korn ska klara sig utan bidrag också under de kommande månaderna. Enligt EU-kommissionens rådgivande kommitté måste förväntade överskott på spannmål i EU-25 avsättas till marknadspriser i tredje länder.
Detta anses redan fullt möjligt, eftersom priset på vete har sjunkit med omkring 15 procent i EU de senaste veckorna. EU-exporten är därmed konkurrenskraftig, också med hänsyn till börskurserna i USA.
Ett större problem är att hålla jämna steg med prisanbuden från Svartahavsregionen. Cirka sju till åtta miljoner ton exportspannmål väntas detta år från regionen. EU-kommissionen anser att man i nödfall måste låta priserna sjunka ytterligare. Exportörernas förhoppningar om exportbidrag får ännu ingen genklang hos kommissionen.
EU-kommissionen uppskattar årets spannmålsproduktion i EU-25 till 267 miljoner ton vilket är 15 procent mer än i fjol och tre procent mer än genomsnittet. Alla grödor uppvisar högre skörd än 2003 utom havren som minskar med cirka 0,5 miljoner ton.
Den europeiska organisationen för spannmålshandeln Coceral räknar med en skördeökning på 17 procent för alla sädesslag i EU-25. Veteskörden väntas öka med 20 procent, majsskörden med 28 procent och rågskörden med 25 procent. Kornskörden ökar däremot med endast 7,4 procent. I Ungern, Rumänien och Bulgarien räknar Coceral med en närapå fördubbling av vete- och majsskördarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab