Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.7.2004 / LF
SLC skeptiskt till ändringar i skogsbrukets finansieringslag
SLC anser att skogsbrukets finansieringslag borde förenklas. I ett utlåtande anser producentorganisationen att den föreslagna finansieringslagen innehåller många detaljerade regler, som kan göra lagen svår att tyda om de förverkligas.
Jord- och skogsbruksministeriets arbetsgrupp föreslår i sitt lagförslag att kriterierna för beviljandet av statsstöd för skötseln av plantbestånd ändras. I den nuvarande lagen står bara "säkerställt plantbestånd", vilket kort sagt innebär att om man hugger skog skall man se till att ny skog växer upp. Arbetsgruppen vill ändra detta till en minimihöjd på 2 meter, men enligt SLC borde lagens nuvarande formulering fortsätta gälla. Om arbetsgruppen får igenom sitt förslag leder det till att vissa bestånd som tidigare fått statsstöd nu inte längre skulle göra det. Dessutom är skogfacksmännen bättre på att bedöma när plantskogvård ska utföras än schematiska kriterier.
Arbetsgruppens vill också ändra på kriterierna för statsstödet för gallring av ungskog. Arbetsgruppens förslag är att sänka kriteriet för härskande höjd från 14 meter till 12 meter. Enligt SLC leder detta till att upp till 20 procent av de så kallade konfliktbestånden, som är i akut behov av vård, inte längre skulle beviljas statsstöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab