Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.7.2004 14:35:40 / Agrolink
Sockerpriset rasar i snabb EU-reform

EU-kommissionen skyndar på den stora sockerreformen. Redan nästa år föreslås sänkta priser och reducerade kvoter.

Att odla sockerbetor blir snabbt mindre lönsamt om det förslag som nu läckt ut blir EU-ländernas beslut. Marknadspriserna sjunker med 40 procent på bara några år och i vissa regioner försvinner betodlingen, enligt EU-kommissionen som vill ge strukturstöd till de sockerfabriker som slås ut.
Det är först kring den 14 juli som förslaget läggs fram i slutversion men kommissionen har redan läckt ut detaljerna. En överraskning är att de nu gällande reglerna rivs upp och ersätts av nya redan till nästa års skörd, ett år i förväg.

Tidigare varning
- Det är ett radikalt förslag, säger Otto von Arnold, ordförande i Sveriges Betodlares Centralförening, SBC, som vill avvakta med kommentarerna.
Att en så pass långtgående reform kan leda till minskad betodling i Sverige har SBC dock tidigare varnat för. Å andra sidan slopas inte kvoterna i detta nya förslag, utan bantas och görs om.
I Danmark har betodlarnas organisation redan gått ut med beräkningar som visar att nettoförlusten blir 4 000 danska kronor per hektar år 2007. För en genomsnittlig odlare med betor på 20 hektar betyder det ett tapp på 80 000 danska kronor om året, även om prissänkningen till 60 procent ska kompenseras med ett direkt-stöd.
EU-kommissionen föreslår att detta stöd ska frikopplas från produktionen och betalas ut oavsett om det är sockerbetor som odlas eller ej.
- För många betodlare skulle det bli fördelaktigt att byta gröda, säger Jørn Dalby, ordförande för de danska sockerbetsodlarna, till tidningen Landbrugsavisen.

Bägge länderna kan välja
Betodlarna riskerar dessutom att få en lägre kompensation än 60 procent. Både Danmark och Sverige kan välja att regionalisera det frikopplade sockerstödet, det vill säga sprida ut det över jordbruksarealen i stället för att ge pengarna till den historiske brukaren.
Så gör ju båda länderna med arealstöden till spannmål och oljeväxter som reformeras nästa år, något som faktiskt gör betodlarna till vinnare eftersom även de får del av arealstöd som de tidigare inte fått. Det är därför ingen djärv gissning att regeringen vill sprida ut även sockerstödet över jordbruksarealen. Annars skulle betodlarna kunna uppfattas som dubbla vinnare.

 

Skriver lantbruk.com


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab