Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
2.7.2004 14:32:13 / Agrolink
Finland undgår EU-åtal

Det var den 30 mars i år som sinnet rann på EU-kommissionen som över två år tidigare beslutat om skärpta kontroller av handelsfartyg, framför allt tankfartyg. EU-kommissionen meddelade att den stämt Finland inför EU-domstolen för att landet inte inom utsatt frist (juli 2003) omsatt direktivet från 2001 i nationell lag.
Samtidigt stämdes Italien inför EU-domstolen för brott mot ett besläktat direktiv som gäller säkerhetsutrustning på fartyg.
Transportkommissionär Loyola de Palacio påpekade för Finland att Östersjön inte alls skulle klara av en olycka i klass med förlisningen av tankern Erika utanför Frankrikes Atlantkust i december 1999. Direktivet avser att stänga de kryphål som möjliggjorde trafik med den undermåliga tankern.
Riksdagen har nu i tredje behandling godkänt regeringens förslag om ändringar i lagen om fartygstillsyn. Därmed är EU-kraven uppfyllda, säger sjöfartsrådet Raimo Kurki på handels- och industriministeriet.
Lagen medför en liten höjning av beredskapen att göra rutinmässiga fartygskontroller, så kallade hamnstatskontroller. Sjöfartsverket som har 25 inspektörer för de här kontrollerna beräknas behöva två till för att kunna sköta kontroller alla dagar och alla tider på dygnet.

MATHIAS LUTHER, HBL


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab