Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.6.2004 / LF
Finland förhandlar nu om LFA-stödets tilläggsdel
Finland inledde i tisdags förhandlingar med kommissionen om tillämpningen av det förhöjda LFA-stödet, den så kallade tilläggsdelen till LFA-stödet, som Finland fått rätt att utbetala från och med början av nästa år.
I samband med förhandlingarna om CAP-reformen den 26 maj enades lantbruksförhandlarna kring vissa principer i frågan. Den har därefter beretts i en beredningsgrupp, vars förslag lantbruksförhandlarna godkände på tisdag morgon.
Tilläggsdelen kan användas som ett verktyg att rätta till de brister som uppstått i anslutning till förverkligandet av CAP-reformen och nedtrappningen av 141-stödet. Det egentliga LFA-stödet, som delfinansieras av EU och är ett renodlat åkerarealstöd, utbetalas däremot på samma sätt som hittills.
LFA-stödets nationella tilläggsdel kommer i huvudsak att riktas till husdjurssektorn, men betalas i alla fall ut på basen av åkerarealen. CAP-träda, naturängar och beten samt annan oodlad areal kan inte räknas in i åkerarealen. Stödet är byggt upp så att det finns en basdel för hela åkerarealen, en förhöjning för foderarealen och en förhöjning för vallarealen.
Hur många hektar som ger rätt till förhöjning enligt foderarealen är beroende av antalet djur på gården. Man kommer att tillämpa koefficienter för de olika djurslagen så att en djurenhet berättigar till en viss areal som man får förhöjning för.
Summan i statsbudgeten kommer att gå på cirka 120 miljoner euro, varav cirka 50 miljoner delas ut på A- och B-områdena, detta enligt de beslut som fattades i vintras i anslutning till 141-lösningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab