Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
30.4.2004 / LF
Effektivare jordbruk i EU-10 ett hot mot miljön
Den europeiska miljöbyrån EEA i Köpenhamn varnar för oönskade miljökonsekvenser då lantbruket i EU:s anslutningsländer effektiveras. Byrån uppmanar anslutningsländerna att minimera miljöbelastningen genom att använda sig av de miljöprogram som EU har infört i samband med CAP-reformen.
I en färsk rapport konstaterar miljöbyrån att lantbruket har en betydande inverkan på miljön i såväl de tio anslutningsländerna som EU:s kandidatländer. I förhållande till de gamla EU-länderna kännetecknas lantbruket av låg produktivitet och en mångfald av växt- och djurarter.
Miljöbyrån anser att anslutningen till EU medför ett hot mot miljövärdena på två fronter. För det första medför till och med en begränsad effektivering av jordbruket belastning i form av mer gödsel, bekämpningsmedel och större lantbruksmaskiner. Det andra hotet är att mindre produktiv jordbruksmark överges - områden som ofta härbärgerar ett rikligt växt- och djurliv.
För att hålla belastningen på en möjligast låg nivå uppmanar miljöbyrån anslutningsländerna att använda den rätta kombinationen av de miljöinstrument som har införts i EU:s gemensamma lantbrukspolitik CAP.
Ett stort problem är betesmarker som förlorar sin naturrikedom om de inte regelbundet används för boskaps- och fårbete. Med särskilda CAP-stöd kan lantbruksinkomsten höjas i sådana randområden. Därtill måste olika agrarmiljöprogram sättas in för att upprätthålla användningen av artrika ängar och betesmarker.
EEA:s VD, professor Jacqueline McGlade, efterlyser en ny strategisk vision där agrarmiljöåtgärder införs som huvudinstrument inom miljövården och utvecklingen av landsbygden i de tio anslutningsländerna.
Miljöbyrån påpekar att de direkta lantbruksstöden till anslutningsländerna de första åren är lägre än i de gamla EU-länderna. Stöden till landsbygdens utveckling håller emellertid samma nivå som i de nuvarande medlemsländerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab