Den finländska jordbruksnäringen står igen en gång inför stora förändringar och utmaningar. Den gemensamma europeiska lantbrukspolitiken kommer att förändras på ett grundläggande sätt i och med den CAP-reform som genomförs i Unionen under de närmaste åren. Den officiella målsättningen med reformen är att frikoppla Cap-stödet från produktionen, öka marknadsanpassningen för jordbruksprodukterna, minska jordbrukarnas stödberoende, och minska byråkratin. Problemet är att det troligen inte kommer att fungera i praktiken. Risken finns att vår produktion minskar dramatiskt.
Oberoende vad vi tycker om reformen vet vi att den måste genomföras enligt de regelverk EU slagit fast. För producentrörelsen gäller det nu att hitta en modell som passar det finländska jordbruket bäst. Vi måste försöka tillämpa Cap-reformen möjligast rättvist mellan olika regioner, produktionsinriktningar och enskilda gårdar. Vi bör samtidigt vara medvetna om att hur bra vi än lyckas kommer det att bli en hel del förändringar på gårdsnivå. Det kommer att finnas både vinnare och förlorare.
De nya investeringsstöden som tas i bruk är i de flesta fall betydligt högre än tidigare. Det kommer emellertid att vara oerhört viktigt att de som söker stöden noggrant och ärligt bedömt de ekonomiska förutsättningarna för att lyckas med investeringen i längden. Vi får inte gå i fällan att med höga investeringsstöd inleda en ekonomiskt olönsam produktion.
Jag tror det är viktigt att vi trots alla problem också ser möjligheterna. I synnerhet på NSP:s område med stora marknader nära kommer det att finnas möjligheter till biinkomster utanför gården. De här möjligheterna försöker vi ta till vara för våra medlemmar genom att vara med i ett underleverantörsprojekt tillsammans med MTK-Uusimaa. De första preliminära uppgifterna visar att intresset bland våra medlemmar för projektet är rätt stort.
Den finländska producenten har konsumenternas förtroende. Förtroendet måste vi försöka stärka och förankra ännu bättre. Vi kommer i framtiden att vara allt mera beroende av att de finländska konsumenterna vill ha inhemskt producerad mat, och av att konsumenterna litar på att den finländska bonden gör ett gott arbete. Därför är det viktigt att vi hela tiden försöker utveckla vår produktion och bibehålla den höga kvalitet vi redan idag har på våra produkter. Vi vill producera rena inhemska livsmedel. Vi vill värna om miljön. Vi vill garantera att de djur vi föder upp mår bra. Vi vill hålla odlingslandskapet öppet och landsbygden levande. Vi vill ha lön för mödan men också göra rätt för vår lön.
För att klara detta behöver vi konsumenternas förtroende och stöd. Vi behöver också en europeisk lantbrukspolitik som gör det möjligt att bedriva jordbruk i alla unionens medlemsländer, och vi behöver en lantbrukspolitik som erkänner att bondens viktigaste uppgift är att producera rena livsmedel. Samtidigt måste vi själva tro på att jordbruket kommer att behövas och överleva i Finland.
NYLANDS SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTFÖRBUND -NSP
Tilläggsuppgifter: Thomas Blomqvist, tel 040 502 1789