Texten i beslutet om sjukdagpenning från Folkpensionsanstalten (FPA) kan orsaka förvirring, eftersom där står att dagpenningens belopp bygger på den arbetsinkomst som konstaterats vid beskattningen för 2002.För en LFÖPL-försäkrad är denna arbetsinkomst uttryckligen LFÖPL-arbetsinkomsten. Den kan även innehålla andra företagar- och löneinkomster, om den LFÖPL-försäkrade har sådana inkomster.
Dagpenningarna från FPA baserar sig i regel på den indexjusterade LFÖPL-arbetsinkomsten för 2002. Om arbetsinkomsten har förändrats under 2002, bestäms dagpenningen enligt ett vägt medeltal.På sökandens begäran kan FPA basera sjukdagpenningen på LFÖPL-arbetsinkomsten för de senaste sex månaderna före insjuknandet samt övriga företagar- och löneinkomster för motsvarande tid. Om inkomsterna för sexmånadersperioden efter att de omräknats till en årsinkomst är minst 20 procent större än de indexjusterade inkomsterna för 2002, räknas dagpenningen på inkomsterna för sexmånadersperioden.
Av beslutet om dagpenning framgår på vilka inkomster dagpenningen är räknad. FPA använder LFÖPL-arbetsinkomsten som grund för sjukdagpenningen, föräldradagpenningarna, rehabiliteringspenningen och specialvårdspenningen. Om arbetsoförmågan har börjat den 1.1.2004 eller senare, grundar sig dagpenningen för LFÖPL-försäkrade alltid på LFÖPL-arbetsinkomsten.
YTTERLIGARE INFORMATION
Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, tfn (09) 43 511
Kontaktchef Erik Lindoos, tfn 435 1364
http://www.lpa.fi