Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.2.2004 / LF
Frankrike vill sänka EU:s mjölkkvoter
Frankrike efterlyser en sänkning av mjölkkvoten med en procent i alla EU-länder för att stabilisera mjölkpriset. Det sade Frankrikes lantbruksminister Hervé Gaymard vid EU:s agrarministermöte på tisdagen. Förslaget vann emellertid ingen nämnvärd respons.
Frankrike har de senaste veckorna diskuterat en frivillig sänkning av mjölkkvoterna med Gaymard argumenterade att en sänkning av mjölkkvoterna med en procent skulle lätta pristrycket på mjölkmarknaden. Samtidigt kan EU spara 350 miljoner euro per år.
Reaktionerna på det franska förslaget var emellertid rätt ljumma. Tyskland, Österrike och Beneluxländerna delar den franska oron över läget på mjölkmarknaden, men Frankrike är det enda landet som förespråkar statliga ingrepp i utbudet. Danmark och Storbritannien ansåg att problemet bara kan lösas genom fri konkurrens med avskaffade kvoter.
Det franska förslaget tilltalade inte agrarkommissionär Franz Fischler. Han medgav att pristrycket har ökat på den inre marknaden men påpekade att priskompensationer ska utbetalas detta år. Dessutom kommer smörinterventionen att användas i mindre utsträckning än förra året.
Fischler tillade att alla tillbudsstående åtgärder ännu inte har tagits i bruk för att lätta på situationen. EU-kommissionen ska i alla fall tillsätta en arbetsgrupp för att analysera situationen och dryfta nya handlingsmöjligheter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab