Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.2.2004 / LF
CAP-bidrag för energigrödor
I år kan man få upp till 45 euro per hektar i CAP-stöd för att odla energigrödor på sin åker. Grödor som kan få stöd är allehanda odlingsväxter som huvudsakligen levereras för produktion av energiprodukter, dock inte sockerbeta.
Skiften som ger rätt till stödet är berättigade till CAP-stöd för jordbruksgrödor, miljöstöd, kompensationsbidrag och nationella stöd, detta alltså i fall villkoren för de enskilda stödsystemen uppfyllts.
Man får bara stöd om man har slutit ett avtal med en förädlare om produktionen. Avtalet ska ingås direkt med förädlaren, inte med en mellanhand. Förste förädlaren kan i alla fall i avtalet befullmäktiga en tredje part att ta emot råvara av den producent som ansökt om stöd. Den befullmäktigade ska emellertid handla i förädlarens namn.
Senast i det andra förädlingsskedet måste det finnas en energiprodukt. Man kan alltså inte få stöd och bränna upp skörden i sin egen flispanna, utan skörden måste säljas åt en förädlare. Denne kan emellertid använda den också för egna behov, om hon eller han annars fyller de kriterier, som ställs på en förädlare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab