Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.2.2004 / LF
England inför regionmodell, Skottland väljer gårdsmodell
Storbritannien väljer att låta de fyra olika regionerna tillämpa sina egna versioner av agrarreformen. Där England frikopplar enligt regionmodellen väljer Skottland och Wales systemet med historiska gårdsstöd. Nordirland väljer en blandmodell med referensstöd och regionaliserade stöd.
England kommer punktligt att frikoppla sina direktstöd från produktionen den första januari 2005. Samtliga areal- och djurstöd frikopplas. År 2005 ska 90 procent av stöden ännu basera sig på de historiska stöden från 2000 till 2002 medan tio procent beviljas som arealstöd.
Nordirland väljer att införa en blandmodell som kombinerar både historiska element och hektarstöd från januari nästa år. I medeltal blir det 80 procent historiska stöd och 20 procent arealstöd.
Skottland väljer en modell med gårdsstöd som baserar sig på referensperioden 2000-2002. Man utgår från att gårdsmodellen är bra för regionens farmare, landsbygden och miljön.
I Wales motiveras valet av gårdsmodell med att man vill undvika en omfördelning av stöden mellan gårdarna. Dessutom lämpar sig gårdsmodellen bäst för det småskaliga familjejordbruket i regionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab