Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.2.2004 / LF
Taxiservice viktigt för glesbygden
I glesområden är det i många fall taxibilarna som är den enda kvarvarande transportmöjligheten, förutom egen bil förstås. För att garantera att bosättning och tjänster på landsbygden finns kvar även i framtiden måste man se till att taxitrafiken fungerar.
Det var en av slutledningarna som en arbetsgrupp under Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen kommit fram till i en utredning om taxitjänsterna på landsbygden.
För att hålla kvar taxinätverket rekommenderar arbetsgruppen att taxiföretagarna specialiserar sig, utbildar sig och bildar nätverk. Det gäller också att se till att man kombinerar taxikörandet med något annat yrke.
På landsbygden har den vanligaste typen av taxibil en kapacitet på åtta passagerare förutom chauffören. Taxitrafik är endast tillåten med personbilar och enligt EU:s regler går gränsen för en personbil vid åtta passagerare. Det är en gräns som Taxiförbundets vd Lauri Säynäjoki inte gillar. Går man över gränsen och registrerar en minibuss för nio passagerare får man nämligen en hel del skattelättnader. Både personbilsskatten och dieselskatten faller bort.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab