Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
13.2.2004 / LF
Fischler lobbar för gårdsmodellen
Agrarkommissionär Franz Fischler anser att gårdsmodellen ska betraktas som huvudregel då medlemsländerna väljer system för agrarreform. Enligt Fischler kan missbruk av regionmodellen leda till att gårdarna delas upp i vinnare och förlorare.
I ett brev till EU:s lantbruksministrar varnar agrarkommissionären för lättsinne då länderna väljer reformmodell. Enligt Fischler är gårdsmodellen skonsammare och mer rättvis än regionmodellen eller en blandmodell.
EU-kommissionen föreskriver att gårdsmodellen ska betraktas som huvudregel. Principen är att en gård beviljas lantbruksstöd till ett belopp som motsvarar medeltalet av de stöd som utbetalats under åren 2000-2002.
Enligt Fischler strävar reformen till en starkare marknadsorientering genom att lantbruksstöden frikopplas. Däremot var det inte meningen att omfördela stödet mellan gårdarna. En reform med enhetliga hektarstöd inom en viss region är ägnad att dela upp gårdarna i vinnare och förlorare. Det är acceptabelt endast i undantagsfall. Dessutom riskerar man förvrängda markpriser och en styrning av produktionen i oönskad riktning.
Enligt reglerna måste medlemsländerna motivera orsaken till att man väljer ett undantagsförfarande. Medlemsländerna som går in för regionmodellen bör därtill avge en konsekvensbedömning till EU-kommissionen.
I sitt brev avstår Fischler från att pricka enskilda länder. Han uppges emellertid ha ett ont öga till Danmarks och Storbritanniens planer på att införa regionmodellen. Men bedömare menar att Fischler främst har haft Tyskland i tankarna. Där riskerar nötköttsproducenter med hög djurtäthet att bli reformens stora förlorare om regionmodellen blir verklighet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab