Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
13.2.2004 / LF
Lantbruket förblir orört i expansiv EU-budget
EU-kommissionen lade på tisdagen fram sitt budgetförslag för perioden 2007-2013. Om tre år torde EU redan ha 27 medlemmar och kommissionen vill att medlemsländerna ska betala mer till kassan. Under perioden ökar budgetramen från 114 miljarder euro till 143 miljarder euro per år. Däremot förblir lantbruksbudgeten fixerad enligt EU-beslutet från 2002.
EU:s nettobetalande medlemsländer Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Österrike och Sverige hade redan på förhand protesterat mot kommissionens expansionsplaner. Länderna anser att taket för EU:s utgifter borde fixeras vid en procent av BNP medan kommissionen vill höja taket till 1,24 procent av BNP.
Enligt kommissionens ordförande Romano Prodi är en stramare budget inte realistisk med avseende på den utvidgade unionen. En alltför restriktiv sparkurs riskerar att underminera det gemensamma europeiska huset. Kommissionen lyfter bland annat fram en gemensam utrikespolitik och inre säkerhet som motiveringar för behovet av mer pengar.
Undantagna från expansionen är utgifterna för den gemensamma lantbrukspolitiken. På basen av en kompromiss mellan Frankrike och Tyskland fixerade EU i slutet av 2002 den tyngsta utgiftsposten för hela nästa budgetperiod. Men en ökning på en procent per år fram till 2013 kommer agrarbudgetens andel reellt att sjunka i förhållande till andra poster.
En av nyckelfrågorna blir däremot regionalstödet som är den näst största utgiftsposten. För att skaffa mer stöd för sitt budgetförslag vill kommissionen utvidga regionalstöden. Stöden till struktursvaga områden ska ökas med en tredjedel till närmare 50 miljarder euro per år. En stramare budget skulle på ett motsvarande sätt hota regionalstöden, varnar kommissionen.
Med de nya medlemsländerna i Central- och Östeuropa lever 116 miljoner nya EU-medborgare i struktursvaga områden. I dagens EU når regionalstöden 68 miljoner invånare, till största delen i Spanien och Grekland. För att inte stödet till de gamla medlemsländerna ska avvecklas måste mera pengar till, resonerar EU-kommissionen.
Diskussionerna om det nya budgetförslaget väntas bli både svåra och långvariga. Kommissionens utkast ska härnäst föreläggas parlamentet och ministerrådet. På basen av förhandlingarna hoppas kommissionen kunna lägga fram ett reviderat förslag ännu före sommarpausen. Däremot torde det slutliga godkännandet dröja åtminstone fram till medlet av nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab