Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
13.2.2004 / LF
EU återkräver jordbruksstöd
Åtta EU-länder måste återbetala sammanlagt 143 miljoner euro för lantbruksstöd som har beviljats på bristfälliga grunder. Oftast handlar det om försummade kontroller eller avvikelser från EU-reglerna. Bland annat kräver EU-kommissionen Finland på drygt fyra miljoner euro på grund av brister i samband med nyckelkontrollerna inom kulturväxtodlingen.
Enligt den senaste revisionen har åtta länder på sätt eller annat brutit mot föreskrifterna eller slarvat med kontrollerna. Frankrike återkrävs på hela 91 miljoner euro på grund av brister i nyckel- och tilläggskontrollerna inom sektorn djurstöd.
Italien måste betala 20 miljoner euro på grund av att reglerna för offentlig respektive privat lagerhållning av alkohol och ost inte har följts. Spanien betalar drygt elva miljoner euro på grund av bristande kvalitetskontroller av slutprodukter samt riskanalys och -kontroller. Dessutom har det förekommit oegentligheter då tilläggskvoter inom frukt- och grönsakssektorn har beviljats.
Belgien ska betala drygt nio miljoner euro för bristfälligheter i samband med tilläggskontroller inom kulturväxtsektorn. I Tyskland har det förekommit brister i kontrollerna på ort och ställe inom kulturväxtsektorn. Den finansiella rättelsen uppgår till 7,5 miljoner euro.
I Finland påtalas försummelser i nyckelkontrollerna inom kulturväxtsektorn. Följden är att kommissionen återkräver 4,08 miljoner euro. Brister eller oegentligheter i mindre skala påtalas dessutom för Danmark, Grekland och Storbritannien.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab