Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.2.2004 / LF
Nya EU-länderna besvikna över villkoren i CAP-reformen
De nya EU-länderna luftar sin besvikelse över den senaste agrarreformen. Bryssel och de gamla EU-länderna anser att de direkta stöden som regleras i CAP-reformen ska öka stegvis för EU-10 enligt överenskommelsen från Köpenhamn år 2002. De nya länderna anser att det handlar om nya stöd, och kräver dem fullt ut.
Under manglingarna inför EU-utvidgningen i slutet av 2002 accepterade de tio kandidatländerna med långa tänder EU:s bud. Länderna får 25 procent av direktstöden från år 2004. Därefter höjs stöden stegvis.
Enligt de nya EU-ländernas uppfattning hänför sig överenskommelsen till de stöd och premier som var i kraft då avtalet undertecknades. Eftersom agrarreformen beslöts senaste sommar, handlar det om helt nya stöd som i sin helhet bör komma alla medlemsländer till godo.
Enligt nyhetstjänsten aiz uppges Polen överväga att föra stöden till EG-domstolen så fort landet har blivit medlem i unionen. Polackerna vill ha ett domstolsutslag på att direktstöd som besluts i framtida reformer ska komma samtliga medlemsländer till godo på lika villkor.
De gamla medlemsländerna och EU-parlamentet är däremot eniga med EU-kommissionen. Enligt deras uppfattning ska överenskommelsen i utvidgningsfördraget uppfattas som en princip om att direktstöden till de östeuropeiska länderna införs stegvis. Denna princip gäller också stödåtgärder som besluts senare.
I utvidgningsfördraget från 2002 nämns uttryckligen eventuella framtida reformer, en formulering som togs med för att de nya medlemsländerna inte skulle nära falska förhoppningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab