Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
6.2.2004 / LF
Ryssland ser nackdelar med EU:s utvidgning
Regeringen i Moskva följer EU:s utvidgningsprocess med misstro. Under den gröna veckan i Berlin lät lantbruksminister Alexej Gordejev förstå att EU-25 medför fler nackdelar än fördelar för den ryska agrarhandeln. Hans budskap var att Ryssland inte finner sig i att bli spelets förlorare.
Lantbruksministeriet i Moskva räknar med förluster på upp till 300 miljoner dollar per år på grund av att handeln försvåras. Bland annat träder kvoterna för import av spannmål automatiskt i kraft med negativa följder för den ryska exporten av spannmål till länderna. Tullarna höjs för ett flertal varor. En rad bestämmelser står också i vägen för exporten av ryska lantbruksprodukter av animalisk härkomst.
Den ryska livsmedelsproduktionen har återhämtat sig förbluffande snabbt. Mot den bakgrunden upplevs de billiga importlivsmedlen från EU som en störande faktor som man helst borde reducera till ett minimum. Enligt Gordejev skulle Ryssland önska sig en övergångslösning för handeln med de nya EU-länderna. I annat fall kunde Moskva fortsätta att införa nya importbegränsningar i likhet med importkvoterna för kött och ost.
Ryssland uppges ha sänt en önskelista till Bryssel med 14 punkter som anknyter till de östeuropeiska EU-länderna. Landet kräver lättnader och undantag på ett flertal områden, bland annat lägre tullar och högre spannmålskvoter.
Olöst är fortfarande det ryska kravet på ett enhetligt veterinärcertifikat för kött som importeras från EU. Myndigheterna är irriterade över det nuvarande systemet med dubbla standarder, som tvingar de ryska veterinärmyndigheterna att konfronteras med separata regler för varje enskilt exportland.
Enligt ryska uppgifter har man krävt ett enhetligt intyg sedan år 2001, men Bryssel har inte reagerat. Nu har Moskva ställt ultimatum. Kommer parterna inte överens före den första maj, inför Ryssland ensidigt de nya reglerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab