Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.2.2004 / LF
Mjölkkommitté röstar om kvotkontroll
Torsdag nästa vecka röstar EU:s förvaltningskommitté för mjölk och mejeriprodukter om EU-kommissionens förslag till tillämpning av jordbruksrådets förordning om straffavgifter för överskridning av mjölkkvoten. Det är närmast kring kontrollen av mjölkproducenterna som kommitténs medlemmar har haft svårt att acceptera kommissionens förslag.
Kommissionen har framhållit att anledningen till ändringen av förordningen var att kontrollerna måste ske i hela livsmedelskedjan och inte som nu, där de i flera medlemsländer startar på mejeriet. Förslaget att 5 procent av all levererad mjölk i varje medlemsland ska kontrolleras på plats, när det gäller kvantitet och fetthalt, mötte dock massiv kritik från medlemsstaterna. De ansåg att förslaget inte var verklighetsförankrat, eftersom det skulle kräva stora administrativa resurser för att få resultat som de redan nu kan plocka fram ur sina kontrollsystem.
Enligt kommissionen behövs ett kontrollsystem som är kopplat till kvoterna eftersom mjölkkobidragen kommer att baseras på dessa i framtiden. Nu har kommissionen utarbetat ett nytt förslag, men står i alla fall fast vid principen att kontrollerna ska omfatta ledet från producent till mejeri. Kommissionen vill att kontrollerna ska genomföras utan eller med kortast möjliga förvarning.
På gårdsnivå ska medlemsstaterna särskilt kontrollera att producenten faktiskt är jordbrukare inom EU samt producerar och säljer mjölk eller ämnar börja med det inom kort. Kommissionen är också mån om att det ska kontrolleras om leveranserna stämmer överens med produktionskapaciteten.
Även transporterna, leveransdokument, mätning av mjölkmängd, uppsamlingsmetod, och mjölkmängd vid avlastning ska kontrolleras. Ytterligare ska uppköparna och deras dokument vara föremål för kontroll.
I sitt senaste förslag har kommissionen gått in för att minst 2 procent av producenterna ska kontrolleras, och minst 40 procent av den redovisade mjölken före korrigering av perioden samt av transporten mellan de utvalda producenterna och uppköparna.
När det gäller producenter som har direktförsäljning vill kommissionen kontrollera minst 5 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab