Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.2.2004 / LF
Både producenterna och ministeriet lobbar för inhemska sockerbetor
Förra veckan skickades två brev angående den finländska sockerbetsproduktionen och dess framtid till EU-kommissionen. Det ena brevet avsändes från jord- och skogsbruksministeriet, medan producentorganisationerna SLC och MTK stod bakom det andra. Innehållsmässigt var producentorganisationernas och ministeriets brev på samma linje: odlingen av sockerbetor ska kunna fortsätta i Finland även efter år 2006 och odlingen ska vara lönsam för bonden.
Jord- och skogsbruksministeriets brev har förberetts av sockerstrategiarbetsgruppen och i brevet preciseras Finlands ståndpunkter inför den kommande förnyelsen av unionens gemensamma sockerpolitik.
Den nuvarande marknadsordningen för socker är i kraft ännu marknadsåret 2005-2006. Kommissionen väntas ge ett förslag på en ny strategi infallande sommar, står det i ministeriets pressmeddelande. Överdirektör vid jord- och skogsbruksministeriet Ilkka Ruska anser att det är rätt tidpunkt att föra fram Finlands åsikter nu, då kommissionen förbereder förslaget.
Även Pekka Myllymäki, ordförande för MTK:s sockerbetsutskott och undertecknare av producenternas brev till kommissionen, tror att det är rätt tidpunkt att påverka kommissionen.
Hur tidtabellen i verkligheten ser ut kan producenterna och ministeriets tjänstemän ännu bara spekulera om.
- Jag tror att kommissionen lägger fram sitt förslag tidigast i maj efter att de nya medlemmarna trätt in i unionen. Om så är fallet betyder det att kommissionens arbetsgrupper i februari och mars diskuterar frågan och formulerar förslaget. Därför är det viktigt att agera nu.
En annan möjlighet, som nuvarande agrarkommissionär Franz Fischler lät antyda på Grüne Woche i Berlin, är att förslaget presenteras först av den nya kommissionen som tillträder i oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab