Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.2.2004 / LF
Uppsamlingen av kadaver från svin och fjäderfä har inletts
Uppsamlingen av kadaver har nu utvidgats till att gälla också kadaver av svin och fjäderfä. Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel EELA har efter anbudstävling slutit ett avtal med Findest Protein Oy om hur uppsamlingen av kadaver av svin och fjäderfä som avlivats eller dött på gårdarna ska organiseras. Uppsamlingen har inletts 1 februari.
Via kadaveruppsamlingen kan man också beställa avlivning av djur. Findest Protein Oy sköter om att det uppsamlade djuravfallet behandlas och destrueras korrekt vid företagets anläggning i Kaustby.
Enligt EU:s regelverk är det förbjudet att gräva ned kadaver av svin och fjäderfä annanstans än i perifera områden. Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt uppsamlingsområdet. Det betyder också att de orter, som inte är med i uppsamlingsområdet, räknas som perifera områden. Det gäller till exempel Åland och de åboländska kommunerna Nagu och Korpo.
Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel påpekar att det inte är tillåtet att föra självdöda svin och fjäderfän direkt till en pälsdjursfarm utan att de först har behandlats vid en anläggning. Förutom Findest Protein Oy:s anläggning i Kaustby kan också Honkajoki Oy i Honkajoki sköta den behandlingen.
Förra veckan beslöt statsrådet att bevilja statsunderstöd för destruktion av gris- och fjäderfäkadaver. Stödet fungerar så att producenten betalar ett nedsatt pris för kadavret, när uppsamlingsbilen kommer till gården.
Sedan tidigare har över 12 månader gamla nötdjur, får och getter omfattats av kadaverinsamlingen. Den insamlingen omfattar hela det finlandssvenska fastlandet, men inte Åland.
Meningen är att också nötdjur under 12 månader kommer att omfattas av kadaverinsamlingen nu under våren. Kadaver av hästar och renar är det däremot ännu tillåtet att gräva ner. Mer detaljerad information ingår i veckans nummer av LF samt på Extranet, d.v.s. SLC:s medlemssidor på Internet (Värt att veta: Jordbruk).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab