Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.2.2004 / LF
Östnylänningar kan lämna Metsoanbud
Inom ramen för programmet för skoglig biodiversitet i södra Finland (METSO) inleds en anbudstävling i östra Nyland, norra Savolax och sydvästra Lappland meddelar miljöministeriet. Anbudstävlingen är ett av de nya frivilliga sätten att skydda skog, och avsikten är att lokalisera sådana skogar som är värdefulla med tanke på den biologiska mångfalden och som kan skyddas på längre sikt.
De markägare vars skogar ligger inom försöksområdena kan ge anbud och föreslå den ersättning mot vilken de är villiga att skydda sin skog. Skyddet kan genomföras på olika sätt. Om markägaren säljer området till staten, inrättas det till ett bestående naturskyddsområde. Om markägaren så vill kan området fridlysas permanent som ett privat naturskyddsområde, eller också kan överenskommelse träffas om att området blir fridlyst för 20 år.
Åren 2004-2005 kan sammanlagt en miljon euro av miljöministeriets medel användas för försöket. Efter år 2005 står också Forststyrelsens markförsäljningsinkomster upp till fem miljoner euro årligen till förfogande. I början av år 2005 utvidgas försöksområdet ytterligare.
Utöver anbudstävlingen omfattar de frivilliga sätten att skydda skog under programmet METSO också naturvärdeshandel och samarbetsnät. Naturvärdeshandeln inleddes redan år 2003 i Satakunda, där markägarna har tagit emot initiativet med entusiasm. Tills vidare har naturvärdeshandeln gått ut på tioåriga avtal enligt vilka ersättning betalas till markägaren för att han bevarar eller ökar naturvärdena på sin mark.
Kommuner där markägarna kan delta i anbudstävlingen är i östra Nyland Sibbo, Borgnäs, Mäntsälä, Pukkila, Mörskom, Askola, Borgå, Pernå, Liljendal, Lappträsk, Strömfors och Lovisa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab