Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2004 / LF
Arbetet med de nya stödsystemen har börjat
Beredningsgruppen för införandet av gårdsstödet har nu inlett detaljarbetet med tillämpningen av EU:s lantbruksreform i Finland. Också arbetsgruppen som bereder nytt LFA- och miljöstöd har sammanträtt.
- När man tänker på hur stora frågor det handlar om har arbetet nog kommit igång väldigt sent, säger Tage Ginström som representerar SLC i beredningsgruppen. Myndigheterna utgår från att reformen ska träda i kraft redan från och med början av nästa år.
Ett beslut kommer i vilket fall som helst att tas under vårens lopp om vilken modell Finland stannar för, men Tage Ginström är oroad för att det kan bli ett förhastat arbete och att myndigheterna inte hinner bygga upp förvaltningen av stödsystemen med den strama tidtabellen.
- Att fördröja reformen med ett år har emellertid också vissa nackdelar. Då kan man nämligen inte knyta ihop hela paketet på en gång. LFA-stödet ändras till exempel i vilket fall som helst i början av 2005. Dessutom har man räknat med att stödnivåerna för de produkter som blev lidande i årets stödpaket, till exempel specialgrödorna, skulle kunna rättas till i samband med tillämpningen av EU-reformen, men om den skjuts fram så inverkar det ju också på lösningen av de problemen.
Beredningsgruppen jobbar nu med att analysera de olika alternativen i reformen som är möjliga att välja.
- Vi strävar naturligtvis efter att uppnå ett resultat, där man har möjligheter för flera smidiga lösningar och kan ta hänsyn till de olika produktionsgrenarna och regionerna. Det som gör frågan mer invecklad hos oss än de flesta andra medlemsländerna i EU är att vi har ett omfattande stödsystem. Således måste vi beakta hur mellanreformen inverkar på det nationella stödet, LFA-stödet och miljöstödet.
På tisdagen sammanträdde första gången arbetsgruppen som bereder en ändring av det horisontella utvecklingsprogrammet för landsbygden, den så kallade Muhos-gruppen. Till gruppens arbete hör bland annat att komma med förslag till nya program för LFA- och miljöstödet.
Också den gruppen har en stram tidtabell:
- Vi strävar efter att få vårt arbete klart i maj, så att det kan skickas till kommissionen för godkännande, säger SLC-basen Holger Falck som är medlem i gruppen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab