Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2004 / LF
Nationella stödpaketet fastställt
Förra veckans fredag på ett extra sammanträde fastställde statsrådet det nationella stödpaketet för i år. Beslutet skulle egentligen ha fattats dagen före, men miljöminister Jan-Erik Enestam (sfp) begärde bordläggning. Paketet fastställdes i enlighet med det förslag som jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) tidigare presenterat med den temporära förhöjningen på 0,4 cent per liter till mjölken på C-området. Förhöjningen, som kostar 7,2 miljoner euro, avdras från stödet för mjölk på C-området nästa år.
Paketet omfattar det nationella stödet till södra Finland, det nordliga stödet och det nationella stödet för potatisproduktion för år 2004. Det nationella stödpaketet beräknas uppgå till sammanlagt 593,8 miljoner euro i år.
I samband med stödlösningen kom statsrådet också överens om att årets produktionsstöd för svin- och fjäderfäsektorn jämförs med antalet stödberättigade djurenheter i slutet av året, så att det anslag som finns reserverat för sektorn kan fördelas fullt ut.
Statsrådet enades också om att den nationella stödlösningen för år 2005 bereds som en del av den totala reformen av stödpolitiken. En allmän målsättning är enligt statsrådet att stödsystemet ska vara så enhetligt som möjligt i hela landet. Utgångspunkten är också att förhållandet mellan helhetsstöden i de olika regionerna ska vara de samma.
Statsrådet konstaterar att ändringarna i de nationella stöden för växtodling förutsätter att man i stödberedningen för år 2005 lägger särskild vikt vid säkerställandet av produktionsförhållandena för odling av specialväxter och vid vallens konkurrenskraft jämfört med fodersäd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab