Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2004 / LF
Synenämnder föreslås avgöra tvister vid granskningsbesök
En synenämnd ska vid behov på ort och ställa kunna avgöra tvister mellan jordbrukaren och granskaren på gårdar som tagits ut för granskning. Det föreslår en arbetsgrupp som förra veckan lämnade sin promemoria till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c).
Varje TE-central kunde ha en synenämnd, som skulle bestå av representanter för producentorganisationerna, rådgivningsorganisationerna och jordbruksförvaltningen. Nämnden skulle opartiskt kunna avgöra jordbrukarens och inspektörens olika åsikter till exempel i frågor som gäller odlingssätt.
Arbetsgruppen anser också att landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd behövs i fortsättningen och att nämndens verksamhet borde utvecklas. Enligt arbetsgruppen borde möjligheten att styra ansökan om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsutslag till en annan instans än högsta förvaltningsdomstolen övervägas.
Arbetsgruppen anser det vara motiverat att införa möjligheten till rättelseyrkan även inom jordbruksförvaltningen. Gruppen föreslår att det blir möjligt att begära ändringar som gäller kommunala landsbygdsnäringsmyndigheternas beslut i en rättelseyrkan som riktas till TE-centralen.
TE-centralen borde ge sitt svar på rättelseyrkan inom 60 dagar från det att yrkan inlämnats. Om TE-centralen inte anser sig ha förutsättningar att ens delvis godkänna rättelseyrkan borde frågan tillsammans med TE-centralens utlåtande överlämnas till landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab