Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2004 / LF
Nationell växtskyddsstrategi klar
En nationell växtskyddsstrategi för åren 2004-2013 har blivit klar. Strategin överlämnades senaste fredag till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja. Enligt arbetsgruppen som gjort upp strategin är det viktigt att utveckla mångsidiga växtskyddsmetoder och att säkerställa en tillräcklig tillgång på bekämpningsmedel.
Samtidigt borde man så gott det går minska växtskyddsmedlens negativa effekter på miljö och hälsa. Man borde även se till att växtskyddsåtgärderna förbättrar jord- och skogsbrukets avkastning.
En särskilt problematisk fråga är systemet för godkännande av bekämpningsmedel. I dagens läge tar det lång tid att få in nya växtskyddspreparat på marknaden. Det nuvarande systemet borde utvecklas så att det blir möjligt att introducera och marknadsföra bekämpningsmedel snabbare än i dag. Arbetsgruppen vill även göra det möjligt med parallellimport av bekämpningsmedel.
En enda avvikande åsikt lämnades till strategin. Det var MTK som ansåg att de skador som hjortdjur åstadkommer på olika växter inte har beaktats tillräckligt i strategin. I strategin har man endast behandlat de skador som hjortdjur orsakar på trädbeståndet i skogar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab