Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2004 / LF
Åländskt jordbruksmuseum föreslås lyfta fram kvinnors arbetsinsatser
Ett åländskt jord- och skogsbruksmuseum som ska lägga särskild vikt vid det arbete som kvinnorna utfört på landsbygden. Det föreslår en arbetsgrupp som på torsdagen presenterade sin utredning för Ålands landskapsstyrelse. Utredarnas förhoppning är att redan från början av nästa år kunna anställa en verksamhetsledare på heltid för att driva projektet vidare. En intresseförening för museet bildades redan för flera år sedan.
Det åländska jord- och skogsbruksmuseet föreslås lokaliserat till Geta på norra fasta Åland. Kommunen har visat stort intresse för projektet genom att donera ett 3,3 ha stort markområde. Tomten har redan överlåtits åt den under bildning varande Stiftelsen Ålands jord- och skogsbruksmuseum.
Enligt de preliminära skissritningar som projektledaren och byggmästaren Conny Eklund gjort upp skulle museet bestå av tre nya byggnader samt en donerad gårdssmedja jämte inventarier. Huvudbyggnaden skulle utformas som en på Åland vanligen förekommande ladugård, medan byggnaden för kontor och bostadslägenhet ges karaktären av en åländsk mangårdsbyggnad. Till museet skulle också höra en verkstad.
Totalt handlar det om byggnadsytor på 2.190 kvadratmeter. Kostnadskalkylen från år 2002 (inklusive projektering) är på drygt till drygt 3 miljoner euro och museets årliga driftskostnad beräknas till 160.200 euro.
Intresseföreningen för museet har hittills fått ta emot 453 gåvor. Men styrelsen räknar med betydligt fler donationer när museet förverkligats.
På Åland finns sedan tidigare framlidne bonden Albin Siréns gårdsmuseum i Jomala Ringsböle med drygt 5.000 föremål. Nyligen har också Västra Saltviks lantmannagille hos landskapsstyrelsen ansökt om bidrag för någon form av jordbruksmuseum i Haga gård.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab