Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
30.1.2004 / LF
Metsonätverk omfattar svenska Österbotten
Från havets botten till djup skog heter det samarbetsnätverk kring den österbottniska kustens landhöjning, som i slutet av förra året godkändes som ett av de fyra nätverken i Metsoprogrammet för bevarandet av mångfalden i södra Finlands skogar. Nätverket berör svenska Österbotten, och bland de inkopplade parterna finns både Österbottens skogsägarförbund och Kustens skogscentral.
Det är den finska skogscentralen i norra Österbotten, som håller i trådarna. Också de österbottniska miljöcentralerna är med. Nätverkets ändamål är att genom samarbete och frivilliga åtgärder främja skogarnas biologiska mångfald på landhöjningsområdet.
- Det är mycket viktigt att det ska bygga på skogsägarnas frivilliga deltagande, betonar regionchef Peter Mattbäck vid Kustens skogscentral.
Av de sammanlagt två miljoner euro för nätverksprojekten, som jord- och skogsbruksministeriet har att röra sig med under perioden 2004-2006, har 450.000 euro tilldelats det österbottniska nätverket. Man hade sökt om 500.000 euro. Svenska Österbottens andel är cirka 180.000 euro. Största delen av de här pengarna ska användas för eventuella ersättningar åt skogsägare som deltar.
Det handlar om modellområden där olika arbets- och avtalsmöjligheter testas. För vart och ett av de här modellområdena ska en plan för tryggande av naturvärden göras upp. Men planerna ska bara gälla de skogsägare som faktiskt är intresserade av projektet. De som inte är det fortsätter som förr. Man hoppas att mellan 130 och 150 skogsägare anmäler sitt intresse.
Det är inte heller klart i detalj vilka förhoppningar nätverket ställer på de enskilda skogsägarna. Förhoppningarna kommer säkert också att variera från skogsskifte till skogsskifte. Men antagligen kommer en stor del av de pengar, nätverket har till sitt förfogande, att användas till att ersätta skogägarna för att inte avverka eller för att minska sina avverkningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab