Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2004 / LF
EU beviljar exportbidrag för svinkött fram till april
Sedan tisdagen beviljar EU exportbidrag för svinkött. Stödet uppgår till 40 euro per 100 kilogram kött för slaktade kroppar och stycken. Bidraget gäller fram till slutet av april. Med hjälp av exportbidraget vill EU-kommissionen lyfta svinköttsektorn ur den akuta krisen.
- Ovanliga omständigheter kräver ovanliga åtgärder, lyder agrarkommissionär Franz Fischlers motivering till exportbidraget. Det handlar om ett sista medel som står till buds för att balansera upp marknaden.
Priset på svinkött sjönk kontinuerligt från oktober till december för att stabilisera sig på en EU-medelnivå av 1,12 euro per kilo. I endel medlemsländer, bland annat Österrike, Belgien, Frankrike och Holland har priset varit åtskilligt lägre.
För att få upp priset till en lönsammare nivå har kommissionen bland annat beviljat stöd för privat lagring av 85.000 kilo svinkött. Men åtgärden hade bara en begränsad effekt.
Den svåra krisen på svinköttmarknaden beror bland annat på den starka euron. Följden är att EU-exporten till tredje länder inte längre drar. Andra orsaker är att årets dåliga skörd har trissat upp foderpriserna. Efterfrågan på svinkött har dessutom minskat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab