Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.1.2004 / LF
Bryssel vill stärka Europas ekobönder
EU-kommissionen slår ett slag för det ekologiska jordbruket. Agrarkommissionär Franz Fischler vill i april lägga fram en aktionsplan med en rad åtgärdsförslag som ska underlätta odling och marknadsföring av ekologiska jordbruksprodukter.
Det ekologiska jordbruket breder ut sig i Europa. Enligt tillgänglig statistik ökar den ekologiska produktionen kontinuerligt. Mellan åren 1998 och 2000 fördubblades arealen och i dag odlas tre procent av den europeiska åkerarealen enligt ekologiska metoder.
Ett problem är att ökningen inte finner sin motsvarighet på efterfrågesidan. Endast två procent av de sålda agrarprodukterna är ekologiskt producerade. En del av produkterna måste inte sällan avyttras på samma vilkor som konventionell vara. Enligt Fischler tyder detta på att utbud och efterfrågan inte är i balans.
- Här har de stora partiaffärerna en nyckelroll menar Fischler, som vill klargöra hur handel och konsumtion av ekologiska produkter kan främjas på bästa sätt.
Enligt agrarkommissionär Franz Fischler är ekoböndernas chanser i dag bättre än tidigare. Den stora agrarreformen har minskat trycket att producera massprodukter. I stället uppmuntras den småskaliga produktionen vilket ger ekogårdarna nya möjligheter.
Fischler framhåller att informationen till konsumenterna måste förbättras, samtidigt som vägen från producent till marknad bör bli kortare. Resurserna för forskningen ska öka, samtidigt som en EU-omfattande harmonisering av kontroller och standarder ska göra sektorn enhetligare.
EU-kommissionen föreslår att ett särskilt märke ska användas för alla ekologiska produkter i EU. Logon finns redan, men används inte i någon större utsträckning. Fischler menar att den borde bli obligatorisk.
Han anser att en enhetlig logotyp inom hela EU vore bra för marknadsföringen. Men han tillägger att den skulle få användas sida vid sida med den frivilliga märkning som många länder redan har infört.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab