Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.1.2004 / LF
Stödpaketet bordlades
Miljöminister Jan-Erik Enestam (sfp) begärde i går bordläggning av det nationella stödpaketet. Det skulle ha behandlats i statsrådet i går, men enligt de uppgifter som fanns till förfogande vid LF:s pressläggning kommer ärendet i stället upp i dag på ett extraordinärt statsrådsmöte. Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) har påpekat att paketet måste behandlas färdigt, så att inte utbetalningen av mjölkstödet äventyras.
- Det är närmast processen kring tillkomsten av stödpaketet som är något ut över det vanliga, säger miljöministern om orsaken till att han begärt bordläggning. Han syftar bland annat på förhöjningen av mjölkstödet på C-området på 0,4 cent per liter som kom till efter en överenskommelse inom centerns riksdagsgrupp. Kostnaden på 7 miljoner euro sparas in nästa år.
Efter den här överenskommelsen försökte centeranslutna producenter i ledande ställning i MTK:s medlemsförbund på A- och B-området att få en motsvarande ändring till stånd utan att lyckas.
- Det är ju producenterna som är förhandlingspart och inte centergruppen, säger minister Enestam till LF. Därför borde producentorganisationerna ha hörts. Ingen har heller frågat sfp och nu vill jag bekanta mig med effekterna av ändringen innan jag kan ta ställning.
Enligt de officiella uppgifterna kommer andra ändringar än förhöjningen på C-området inte att diskuteras i statsrådet, men enligt vad LF erfar är det möjligt att principerna för framtidens stödpolitik tas till behandling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab