Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
23.1.2004 / LF
Sockerbetsodlarna är bekymrade för om landskvoten kan fyllas
Delegationen för SLC:s och MTK:s sockerbetsodlare är bekymrad för om det lyckas att fylla Finlands sockerkvot under det kommande skördeåret. Orsaken är att EU-kommissionen tvingar Finland att ändra det nationella växtodlingsstödet för sockerbetor till en del av miljöstödet. I år kallas det nationella växtodlingsstödet miljöstödets tilläggsdel.
Delegationen som sammanträdde i Forssa senaste veckoslut påpekar att stödet till sockerbetsodlingen minskar med i genomsnitt 53 euro per hektar eller 26 procent under det här året. På några gårdar blir minskningen rentav 77 procent. Under 2005 fortsätter stödet att minska med i medeltal 32 euro per hektar.
Det vore en fördel för både sockerbetsodlarna och industrin att Finland fyller sin landskvot nu i år, säger delegationen. Inom EU håller man på att förbereda en ny sockerpolitik och med anledning av detta bör landskvoten fyllas, vilket är en förutsättning för att hålla kvotens storlek. I dag är kvoten 146.000 ton.
Enligt EU-reglerna är det inte möjligt att kompensera minskningen med mera nationellt stöd. Däremot kan man kompensera stödnedskärningarna i det branschavtal som SLC och MTK gör upp med Sucros.
- I förhandlingarna om branschavtalet måste man hitta på medel att fylla den grop som stödminskningarna har förorsakat. Det lyckas genom att justera priset med cirka två euro per ton. Andra möjligheter är att ersätta transportkostnaderna eller andra kostnader.
År 2005 finns det enligt sockerbetsodlarna dessutom möjlighet att trygga odlingen, industrin och andra näringar som har anknytning till sektorn genom det förhöjda LFA-stödet och genom att ändra strukturen i miljöstödet.
- Vid valet av modell för CAP-reformen i Finland nu under våren måste man beakta, att sockerbetsodlarna måste behandlas jämlikt med andra grupper av jordbrukare. Bara genom att välja modellen med det regionala stödet kan man säkra en fortsatt sockerbetsodling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab