Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.1.2004 / LF
Mats Nylund kandidat i Europaparlamentsvalet
Mats Nylund, mjölkproducent i Pedersöre och aktiv förtroendeman inom producentorganisationen, ställer upp som Svenska folkpartiets kandidat i Europaparlamentsvalet som ordnas i juni i år.
- Jag har blivit tillfråga av ett flertal partiaktiva och efter att övervägt saken noggrant beslöt jag att ställa mig till förfogande. Jag vill driva frågor som rör landsbygdsnäringarna och bidra till att göra det möjligt att leva och verka på landsbygden också i framtiden. Mats Nylund konstaterar att den europeiska integrationen har gått hårdast fram inom jordbruket.
- Det är den sektor som styrs allra mest av EU. Lantbrukspolitiken inom unionen håller som bäst på att utvecklas allt mer mot landsbygdspolitik. Det innebär att den blir än mer vidsträckt och berör alla som bor på landsbygden.
På den finlandssvenska landsbygden är jordbruket, pälsnäringen och växthusodlingen viktiga näringar.
- Många av de småindustrier som finns i dag har sitt ursprung i dessa näringsgrenar. Utan basnäringarna och de andra småföretagen skulle det vara svårt att kunna upprätthålla basservicen på landsbygden. Det är därför viktigt att kontinuerligt bevaka och påverka beslutsfattandet i unionen för att landsbygdsnäringarna skall kunna fortleva och utvecklas.
Livsmedelssäkerheten är en sak som Mats Nylund anser att behöver lyftas fram i högre grad inom EU.
- För oss finländare känns livsmedelssäkerheten som en naturlig sak. Det är självklart för oss att den mat som vi köper är fri från tungmetaller och att den inte innehåller rester från bekämpningsmedel. Finland har mycket kunskap att dela med sig inom EU på den här punkten.
Mats Nylund ställer sig kritisk till de tendenser som innebär att EU i allt högre grad utvecklas i riktning mot en federation.
- Länderna i Europa har så olika historiska och kulturella bakgrunder. En samordning av lagstiftningen skulle bli synnerligen svår. Jag ser en union med ett mellanstatligt samarbete som den bästa modellen. Då kan medlemsländerna behålla sina särdrag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab