Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
23.1.2004 / LF
Fischler håller fast vid sockerreform, men vill lägga fram ett nytt förslag
EU-kommissionen vill lägga fram ett omarbetat förslag till sockerreform ännu före mitten av detta år. Enligt tidtabellen ska reformen klubbas av ett år senare. Ingen av de föreliggande tre optionerna kommer emellertid att omsättas som sådan, sade agrarkommissionär Franz Fischler då han besökte den gröna veckan i Berlin.
Enligt Fischler befinner sig sockermarknaden i svår turbulens, men kommissionen är medveten om problemen. Enligt kommissionären riskerar sektorn att implodera, att sprängas i sig själv. I Genève pågår ett WTO-förfarande mot EU. Om EU förlorar ser det illa ut för unionens sockerexport. WTO-förhandlingarna sätter ytterligare press på sockerordningen.
Enligt Fischler är det europeiska betsockret inte längre konkurrenskraftigt gentemot rörsockret från de stora sockerproducerande länderna. I ett flertal av dessa länder behärskas produktionen dessutom av monopol, vilket på lång sikt inte kommer att fungera. De så kallade AKS-länderna avvisar sänkta sockerpriser för att inte tvingas kämpa med konkurrenterna på en lägre prisnivå.
Trots alla öppna frågor vill kommissionen skynda på en sockerreform. Fischler uppger att han vill lägga fram ett nytt förslag före mitten av 2004. Själva beslutet ska enligt planerna tas ett år senare. Kommissionen har tidigare lagt fram tre alternativa förslag till en socklerreform, men enligt Fischler kommer inget av dem att omsättas i praktiken som sådant.
En total avreglering förefaller helt utesluten. I så fall skulle sockerproduktionen slås ut i de flesta EU-länder, frånsett vissa regioner i Storbritannien, Frankrike, Tyskand och Österrike. EU:s sockerpriser är ungefär tre gånger högre än världsmarknadspriset. Sockerordningen har i stort sett inte ändrats sedan 1968.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab