Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2004 / LF
SLC-basen vill prioritera nästa års totalreform
- Trots att förslaget till stödpaket nu går till statsrådet utan producenternas godkännande räknar vi med att snarast möjligt kunna inleda förhandlingarna om den totala reformen av lantbruksstödet för nästa år, kommenterar SLC-basen Holger Falck. Beredningen pågår redan för fullt.
Enligt lagen om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen ska staten komma överens med centralorganisationerna för lantbruksproducenterna - det betyder i klartext SLC och MTK - om stödlösningar på det nationella planet.
Statsrådet fattar i alla fall beslut om saken också fastän man inte lyckas komma till ett avtal inom den tid, som statsrådet sätter. Det är den situationen vi har nu.
- Det är naturligtvis beklagligt att det inte lyckades att uppnå en överenskommelse med statsmakten den här gången, men i SLC har vi nog förklarat tillräckligt tydligt varför vi inte kan ställa oss bakom stödpaketet, säger Holger Falck.
- I höstas när SLC beslöt att inte underteckna 141-uppgörelsen hoppades ministern på vår fortsatta medverkan i förhandlingarna. Vi utgår i vilket fall som helst ifrån att det är en invit som fortfarande är i kraft.
Från och med nästa år ska det finnas en modell för framtidens CAP-stöd i Finland, detta som en följd av EU:s lantbruksreform. Nya program för både miljöstödet och LFA-stödet, som finansieras delvis med EU-pengar och delvis med nationella pengar, träder i kraft. Nästa år tas också det förhöjda LFA-stödet, som finansieras nationellt, i bruk.
Avsikten är att anpassa alla stödformerna till EU:s lantbruksreform och till varandra för att få en fungerande helhet. Det finns med andra ord sysselsättning för både ministeriets tjänstemän och producentorganisationerna.
På frågan om hur SLC-basen ser på eventuella ändringar i det stödpaket, som nu går till statsrådet, säger han att frågan nu är i regeringspartiernas händer.
- Personligen hoppas jag nu innerligt att vi kan jobba vidare med framtidens lösningar i en god och uppbyggande anda.
Det nationella stödpaketet borde komma upp i statsrådet nästa vecka. Man strävar efter en lösning i tid, bland annat för att det inte ska uppstå förseningar i utbetalningen av mjölkstödet. Stödet för den här månaden betalas via mejerierna i februarilikviden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab