Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.1.2004 / LF
Beslut om CAP-stödmodell måste fattas under början av året
Ett beslut om vilken modell för direktstöd som Finland väljer måste göras nu i början av året om Finland tänker verkställa CAP-reformen redan år 2005. Det berättade överinspektör Marjatta Jokela från jord- och skogsbruksministeriet för SLC:s fullmäktige förra veckans torsdag.
Enligt Jokela är arbetet med att utreda vilka verkningar som stödreformen kommer att ha för de finländska gårdarna ännu bara i början. En orsak till att beredningsarbetet inte har kommit längre är att arbetet med 141-överenskommelsen och det nationella stödpaketet har krävt en hel del av resurserna på ministeriet. Men meningen är alltså att få utredningarna klara så att ett beslut kan fattas kanske redan under denna månad.
Enligt Jokela så har experter bedömt att det behövs omkring 18 månader efter att EU fått sina förordningar klara för att medlemsländerna skall få både de nationella regelverken och datasystemen i skick.
SLC-ordförande Holger Falck uppmanar jordbrukarna att ännu ha tålamod att vänta ett tag på beslutet om tillämpningen av CAP-reformen.
- Det nya direktstödet är bara en del av en helhet. Vi har också det förhöjda LFA-stödet och miljöstödet som vi måste fatta beslut om i år. Och efter att beslutet om direktstödet är fattat så går det inte att ändra på.
Enligt Marjatta Jokela har de flesta andra länder i EU redan bestämt sig för vilken stödmodell som skall tillämpas. Cirka hälften av de 25 medlemsländerna kommer att välja gårdsvist stöd, medan den andra hälften kommer att ta i bruk ett enhetligt stöd eller en kombination av de båda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab