Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.1.2004 / LF
MTK sade också nej till stöduppgörelsen
MTK:s direktion beslöt på måndagskvällen att förkasta förslaget till nationellt stödpaket för i år. Beslutet var enhälligt. Som bekant förkastade SLC:s fullmäktige förslaget redan förra veckan, likaså enhälligt.
MTK:s direktion var speciellt besviken på att staten, det vill säga ministeriet, i sitt bud hade låtit bli att beakta producentorganisationernas förslag om en fortsättning på C-områdets nationella växtodlingsstöd med ett år samt ett ettårigt stöd för specialgrödor i år enligt artikel 141.
- Med de här åtgärderna skulle man ha klarat sig igenom största delen av problemen under den övergångsperiod, som ändringarna i det nationella stödet medför, heter det i ett pressmeddelande som MTK gav ut efter beslutet.
- Utan våra förslag behandlar inte statens bud de olika produktionsinriktningar och regioner jämlikt, så som staten och MTK avtalade om den fjärde november i förhandlingarna om artikel 141.
MTK undertecknade det avtalet, men SLC valde att inte göra det.
Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) uttryckte samma kväll sin besvikelse över MTK:s beslut. Juha Korkeaoja avgör nu själv i vilken form han för stödpaketet till statsrådet. Det torde ske mot slutet av nästa vecka.
ÖSP och MTK:s medlemsförbund på C-området fördömer i en vädjan till områdets riksdagsledamöter nedskärningarna på C-området i förslaget till nationell stöduppgörelse för i år. Förbunden anser att det enligt statsbudgeten är möjligt att betala ut stöden på C-området - 142-stödet - enligt samma stödnivåer som i fjol.
Förbunden påpekar att ministeriets förslag innebär en stödsänkning på 19,5 miljoner euro för C-området och att området dessutom riskerar att förlora cirka sex miljoner euro i EU-finansierade extensifieringsersättningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab