Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2004 / LF
Svagt intresse för att producera ägg enligt de framtida reglerna
Övergången till de äggproduktionsformer som är tillåtna efter den 1 januari 2012 går synnerligen långsamt. Intresset för att satsa på produktion av golvägg eller produktion i trivselburar är svagt än så länge.
- Vi gjorde en undersökning bland våra producenter i slutet av förra året, där framkom att ytterst få hade några planer på när de skall övergå till en produktion som fyller de nya bestämmelserna eller om de skall göra det överhuvudtaget, konstaterar Leif Wägar, VD för Österbottens Äggcentrallag.
Att intresset är lamt för att satsa på nya produktionsförhållanden är inget fenomen som vårt land är ensamt om. Tongångarna är liknande på annat håll i Europa.
- En stor fråga är hur vi skall gå framåt och om statsmakten kommer med i omändringen av produktionsförhållandena. Stödpolitiken borde ändras så att den befrämjar produktion enligt de nya bestämmelserna. Något borde göras snabbt så att vi kommer i gång med omläggningen, annars har vi en tidsinställd bomb framför oss. Det lyckas bara inte om alla skall genomföra omställningen först 2011.
I Finland produceras för närvarande endast cirka 15 procent av äggen på golv. Att konsumenterna inte köper de ägg som de i olika undersökningar säger att de vill ha är ett bekymmer för äggnäringen.
- Det har visat sig att teori och praktik i det här sammanhanget är två olika saker. Konsumenterna pratar om ekologiska ägg och golvägg, men när de kommer till butiken gör de ofta andra val.
- Situationen just nu är den att det finns intresse för att satsa på golvproduktion, men det är svårt för packerierna att ta emot en utökad produktion om de inte går att sälja som golvägg. Om producenterna i sin tur inte får ett högre pris för golvägg än för burägg så vågar de inte göra den extra investering som behövs.
På ekoäggsidan finns i dag ett överutbud i Finland. Också för den äggvarianten gäller samma sak som för golväggen. Om de inte kan säljas som ekoägg är det packeriet som måste stå för prisskillnaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab