Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.1.2004 / LF
Prissättningen för oljeväxter ändras
Ändringar i prissättningen medför det avtal om oljeväxterna som producenterna kom överens om med industrin kort före årsskiftet. Avtalet gäller under marknadsföringsåret 2004-2005. Hädanefter får producenten sin likvid i en enda rat.
Från och med nästa marknadsföringsår som börjar i höst fastställs priset varje vecka. Det motsvarar medelpriset under den förra veckans fem vardagar på Matifbörsen minus ett avdrag på 2,04 procent. Det här betyder också att det alltid är samma pris hela veckan oberoende av vilken dag man levererar sin vara.
I det tidigare systemet som är i kraft ännu under det här marknadsföringsåret har utbetalningen för leveranser under hösten skett i två rater. Det nya systemet innebär också att de periodvisa pristrapporna faller bort.
I själva prissättningen eller kvalitetskraven blir det inga ändringar i det nya systemet. - Det är svårt att sia om marknaden, men det finns nog inget just nu som tyder på att priserna skulle sjunka drastiskt i en nära framtid, säger Gösta Lundström, som representerar SLC i MTK:s oljeväxtsektion. Lönsamheten i odlingen av oljeväxter hänger nu ganska långt på hur årets stöduppgörelse sist och slutligen faller ut.
Vad gäller maltkornet torde förhandlingarna mellan producenterna och mälterierna inledas nästa vecka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab