Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2004 / LF
Sydeuropa ny marknad för skandinavisk havre
I Europa råder stor brist på foderkorn, men även brist på vete och majs, vilket lett till en ökad efterfrågan av råg och havre. En ny marknad för finsk och svensk havre i år är Sydeuropa. Spanien, Portugal och Italien har traditionellt importerat havre från Storbritannien, men den brittiska havreskörden blev förra året liten till följd av dåliga väderförhållanden.
Verkställande direktör på Avena Nordic Grain, Kaija Viljanen, beräknar att mellan 75 och 100 miljoner kilo skandinavisk havre i år kan exporteras till södra Europa. Den skandinaviska havren som traditionellt har sålts till kvarnarna i andra EU-länder beräknar Viljanen nu till 125 miljoner kilo. Summa summarum räknar man på Avena med att totalt mellan 200 och 225 miljoner kilo havre från Skandinavien går på export till andra EU-länder.
Dessutom exporteras omkring 75 miljoner kilo havre till Schweiz och övriga tredje länder med undantag av USA.
Det sammanlagda exportbehovet för Finland och Sverige i år är emellertid cirka 725 miljoner kilo havre. Mängden är betydligt mindre än förra skördeåret, dels beroende på att havrearealen och skörden har minskat, men också för att de höga kornpriserna ökat användningen av foderhavre här hemma.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab