Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.1.2004 / LF
Aktivt agrarråd möts under irländsk ledning
Under den irländska ordförandeperioden påbörjas integrationen av de tio nya ländernas jordbruk på allvar i EU. Dessutom väntas WTO-förhandlingarna om lantbruket inom ramen för Doha-rundan fortsätta.
Irländarna ska föra regin då senaste års stora agrarreform börjar omsättas i praktiken. Men också andra viktiga ärenden står på dagordningen under den irländska ordförandeperioden. I mars vill irländarna föra marknadsordningarna för tobak, humle, bomull och olivolja till beslut. Fram till dess måste medlemsstaterna enas om en procentsats för frikopplingen av direktstöden för kulturerna. Dessutom kommer den aktuella situationen inför den planerade sockerreformen att dryftas.
I april strävar agrarrådets ordförande, den irländske lantbruksministern Joe Walsh, till ett ställningstagande av rådet då det gäller djurtransporter och EU:s förordning för fodermedelshygien. I maj samlas EU:s alla 25 agrarministrar till en informell träff i irländska Killarney, den första i sitt slag i det förnyade Europa. På agendan står bland annat EU:s agrarreform och dess återverkningar på världshandeln.
Under den irländska ordförandeperioden förväntas också en överenskommelse om den aktionsplan för ekologiskt jordbruk som EU-kommissionen ska lägga fram under den första hälften av 2004.
Ministerrådet kommer också att få debattera EU-budgeten för åren 2007-2013. Lantbruksbudgeten och medlen för landsbygdens utveckling väntas bli föremål för nya diskussioner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab