Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2004 / ÖSP

Jord- och skogsbruksminister Korkeaoja har den 14.1.2004 meddelat att han är villig att ändra det nationella stödförslaget 2004 så att mjölksektorn skulle ersättas med 1,2 cent/liter för att vallstödet faller bort.  C-förbunden anser att denna förändring till viss del täcker C-områdets förlust av vallstödet, men den är långt ifrån vad producenternas och mejeriernas gemensamma mjölkutskott ansett vara den rätta ersättningsnivån, d.v.s. 1,6 cent/l. Mjölkutskottet har då i sitt förslag beaktat förändringarna i det totala stödet till sektorn.

 

Till övriga delar är jord- och skogsbruksministern inte villig att göra förändringar utan tänker föra stödnedskärningarna till statsrådet för godkännande. Ministerns förslag är nedskärningar för sektorn för enmagade djur, samt att foderspannmålsstödet helt ska upphöra på C-området.

 

Det nordliga områdets jordbrukare fördömer ministerns förslag. Undertecknade C-förbund anser att det enligt statsbudgeten för år 2004 är möjligt att betala ut ett stöd på C-området på samma nivå som år 2003.

 

I artikel 142 finns förnuftiga och fungerande stödinstrument. Dessa stödverktyg skall inte skrotas nationellt. Förslaget att skära ner stödnivåerna på C-området höjer inte på AB-områdets betalningsfullmakter, ej heller förbättrar det ställningen för södra Finlands jordbrukare. Den fortsatta linjen kan inte vara återkommande nedskärningar av 142-stödet, utan A och B områdets stödproblem måste skötas genom att använda LFA-stödets förhöjningsmöjligheter. 

 

Nils-Anders Granvik

Österbottens Svenska Producentförbund

 

Mauno Ylinen                      Aarno Puttonen                                  Esa Kemppainen

MTK-Etelä-Pohjanmaa       MTK-Etelä-Savo                               MTK-Kainuu

 

 

Markku Kiljala                     Tapani Lahti                                      Juhani Lampela

MTK-Keski-Pohjanmaa       MTK-Keski-Suomi                          MTK-Lappi

 

 

Olli Laaninen                         Eero Isomaa                                     Irma Sirviö

MTK-Pohjois-Karjala          MTK-Pohjois-Pohjanmaa                MTK-Pohjois-Savo

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab