Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.1.2004 / LF
SLC-fullmäktige förkastade det nationella stödpaketet
SLC:s fullmäktige godkänner inte jord- och skogsbruksministeriets förslag till stödpaket för jordbruket för i år.
Det säger fullmäktige i ett uttalande från i går omedelbart efter sitt enhälliga beslut att förkasta stödpaketet. I sitt beslut följde fullmäktige en enhällig förbundsstyrelse som behandlade paketet på onsdagskvällen.
MTK:s direktion behandlar förslaget nästa vecka. Efter det torde innehållet i stödpaketet få offentlighet. I ett pressmeddelande från jord- och skogsbruksministeriet från i onsdags hette det att minister Juha Korkeaoja (c) för paketet vidare till statsrådet som sådant i fall organisationerna godkänner det.
I fall så inte sker avgör ministern själv i vilken form han för förslaget till statsrådet. Nu är alltså SLC:s inställning klar.
I sitt uttalande påpekar SLC-fullmäktige att ministeriet har utgått från överenskommelsen med EU-kommissionen om artikel 141, som berör husdjurs- och växthussektorn i södra Finland.
Till den delen konstaterar fullmäktige att regeringen bundit sina händer beträffande stödnivåerna och därmed inte kunde avge ett förslag som överskrider dessa.
- Förslaget till stödpaket innebär i praktiken att stödet till svin- och fjäderfäsektorn kommer att beskäras med nästan 7 procent, framhåller fullmäktige. En sådan beskärning klarar inte familjejordbruket av då dessutom marknadspriset på till exempel svinkött befinner sig i en djup svacka.
- Ministeriets tidigare ställningstagande om att differenserna skall bibehållas oförändrade mellan regionerna innebär samtidigt att jordbrukarna på det nordliga stödområdet, det vill säga C-området, drabbas av samma beskärning, säger fullmäktige.
I ministeriets förslag ingår också att det nationella växtodlingsstödet på A- och B-området skall bli en tilläggsdel till miljöstödet.
- I praktiken kommer stödet då att sjunka med i medeltal cirka 8 procent. På C-området, där förändringar också är att vänta kommer beskärningen i procent att bli ännu större än på A- och B-området.
Fullmäktige håller med anledning av detta fast vid SLC:s tidigare ståndpunkt att inte godkänna innehållet i 141-avtalet som inte bara får konsekvenser för södra Finland utan för hela landet.
- SLC förutsätter att regeringen tillrättalägger dessa missförhållanden i samband med att EU:s jordbrukspolitik och LFA-stödet reformeras från och med början av nästa år. Regeringen bör därför omedelbart inleda förhandlingar med producentorganisationerna om hur reformerna skall förverkligas i praktiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab