Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.1.2004 / LF
Ny märkning av A-klass ägg införd
Från och med årsskiftet stämplas ägg av klass A enligt en ny EU förordning. Stämpeln anger produktionssätt, land och gård, vilket gör det enklare både för konsumenten och för myndigheterna att spåra äggets ursprung. Ägg som säljs direkt från gården till konsumenten behöver inte stämplas, medan ägg som säljs i torghandeln ska stämplas enligt de nya reglerna senast från och med 1 juli 2005. De nya bestämmelserna innebär också att ägg av klass B får levereras enbart till äggproduktanläggningar.
Kravet på stämpling av A-klass ägg i handeln gäller inte på Åland och inte heller i områden som är en del av de tidigare länen Kuopio, Norra Karelen, Uleåborg och Lappland. I de här områdena får man i minuthandeln fortsättningsvis sälja ägg utan ursprungsstämpel.
- För de allra flesta producenter innebär den nya märkningen inga ändringar, eftersom stämplingen sköts av packeriet. I Finland har de större packerierna redan länge märkt äggen, så stämpling i sig är ingen nyhet. Vi har ändå flera mindre packerier som nu varit tvungna att investera i den behövliga utrustningen för att kunna märka äggen.
Trots att kravet på att äggen i handeln redan nu ska vara ursprungsmärkta får gamla förpackningar användas under årets första halva, säger Kiskola. Efter den sex månader långa övergångsperioden ska det på alla förpackningar framgå hur stämpeln på ägget ska tolkas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab