Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.1.2004 / LF
Irland tog över EU-rodret
Vid nyår tog Irland över EU-rodret för de följande sex månaderna. Det blir ingen lätt uppgift för EU-ordföranden, premiärminister Bertie Ahern, att lotsa gemenskapen genom våren 2004. I maj utvidgas EU med tio nya medlemmar, samtidigt som förhandlingarna om den framtida maktfördelningen i gemenskapen måste föras vidare.
Som EU-ordförande får Irlands premiärminister Bertie Ahern dessutom tampas med flera problem som Berlusconi lämnar efter sig. Efter misslyckandet under författningstoppmötet står Irland inför en svår uppgift att försöka stampa fram en kompromiss som kan accepteras av alla 25 länder.
Det irländska ordförandeskapet kommer också att belastas av Tysklands och Frankrikes problem att hålla sig inom ramen för eurozonens stabilitetspakt. Trots att de båda länderna tillsvidare har klarat sig utan sanktioner, vill EU-kommissionen också i fortsättningen hålla fast vid Maastricht-avtalets regler.
En av de svåraste uppgifterna för den irländska regeringen blir att finna recept för att sätta fart på unionens ekonomiska tillväxt. Flera handelskonflikter mellan EU och USA pockar på biläggning och WTO-förhandlingarna stampar på stället. Den stora agrarreformen måste också omsättas i praktiken samtidigt som ödesfrågan om tillstånd för gengrödor blir en allt hetare potatis.
Bertie Ahern och hans stab har ett stort arbete framför sig. Å andra sidan har irländarna rutin - det är sjätte gången Irland tar hand om ordförandeklubban.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab