Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.1.2004 / LF
Tyska producenter varnar för lågpriskedjornas mjölkpolitik
Lågpriskedjorna utgör ett hot mot mjölkproducenterna i hela Europa, fastställer den tyska producentorganisationen DBV. Organisationen varnar för att kedjornas priskrig med mjölk hotar producenternas existens i flera länder. I Holland uppges lågprisaffärerna redan sälja mjölk under inköpspriset.
DBV varnar för att lågpriskedjornas aggressiva prispolitik riskerar att pressa priset på mjölk och mjölkprodukter under smärtgränsen. Producentordföranden Gerd Sonnleitner efterlyser ett europeiskt samarbete för att stoppa prisspiralen. Han konstaterar att också politikernas medverkan är erforderlig.
I Tyskland planerar DBV ett samarbete med mejeriorganisationerna och politiker. Bland annat diskuterar man möjligheten att stärka mjölkleverantörernas förhandlingspositioner genom att låta andelsmejerierna bilda gemensamma försäljningsallianser inom utsatta produktsegment.
Enligt DBV borde konkurrens- och prislagstiftningen tillåta försäljningsallianser som ett medel för producenterna att hävda sig mot lågprisaffärernas växande makt på marknaden.
De största lågpriskedjorna Aldi och Lidl har de senaste åren vuxit starkt på den traditionella detaljhandels bekostnad. Enskilda leverantörer klagar över att inköparna inte sällan använder sig av maffiametoder för att pressa priserna. De flesta leverantörer har emellertid inget annat alternativ än att försöka hålla ut. Aldis och Lidls makt är för stark.
Tysklands ledande lågpriskedja Aldi dikterar de facto priserna i den tyska detaljhandeln. Aldi pressar också mjölkpriset till det yttersta och producenterna fruktar att det ska smitta av sig till hela detaljhandeln. Drygt hälften av Tysklands H-mjölk säljs via Aldi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab