Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.1.2004 / LF
BSE-kon i USA härstammade från Kanada
USA har startat en offensiv i syfte att försäkra de viktigaste exportländerna att amerikanskt nötkött inte är farligt. Över trettio länder stoppade sin import av nötkött från USA sedan det första BSE-fallet uppdagades i delstaten Washington. Enligt två separata DNA-test härstammar kon sannolikt från Kanada.
Enligt det amerikanska lantbruksministeriet ska 96 miljoner nötdjur så fort som möjligt förses med mikrochip enligt europeisk modell för att underlätta spårningen av djurets ursprung. Lantbruksministeriets chefsveterinär Ron DeHaven sade att myndigheterna är på god väg att etablera systemet. Med anledning av BSE-fallet ska arbetet påskyndas ytterligare.
Tidigare hade lantbruksminister Ann Veneman lovat att kött från så kallade downers, sjuka djur som inte kan gå på egna ben, inte längre ska få säljas. USA planerar dessutom BSE-tester för äldre djur. Däremot anser man inte att alla djur i livsmedelskedjan ska testas.
Enligt lantbruksministeriet kommer 450 kalvar att slaktas till följd av BSE-fallet. En av kalvarna var avkomling till den insjuknade BSE-kon, men eftersom den inte med säkerhet kan identifieras, måste samtliga kalvar i besättningen slaktas.
För Kanada innebär resultatet från DNA-testet att landet konfronteras med två BSE-fall. Kontaminerat foder tros vara orsaken till de kanadensiska BSE-fallen. Myndigheterna har emellertid inte funnit något samband mellan den kanadensiska Holstein-kon i USA och den BSE-insjuknade Angus som påträffades i maj senaste år i Kanada.
Skarp kritik har riktats mot de kanadensiska föreskrifterna för djurfoder. Enligt den kanadensiske BSE-experten Timothy Sly uppvisar systemet flera farliga luckor.
Bland annat är det bara delvis förbjudet att ge djurmjöl åt nötdjur. Förbudet gäller enbart djurmjöl som framställs av nöt samt får och getter. Däremot får djurmjöl av häst, svin eller fjäderfä fortsättningsvis blandas i nötfoder. I EU råder totalförbud för alla slags djurmjöl i fodret.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab